Khasiat buah peria
Berdasarkan kajian, peria mengandungi protein yang mana penting untuk membina tisu badan. Malah peria juga mengandungi karbohidrat. Karbohidrat penting untuk tenaga. Juga terkandung fiber yang mana penting bagi proses penghadaman. Jangan tak tahu, khasiat peria juga mengandungi kalsium, untuk menguatkan gigi dan tulang.
Manfaat makan buah peria
Peria juga berfungsi untuk mencuci darah kotor. Darah kotor ni penyebab kepada terjadinya bisul, kudis buta dan gatal-gatal. Caranya, minum segelas perahan buah peria yang dicampur dengan perahan limau nipis. Ala-ala buat jus peria. Kisar buah peria, ambil jusnya. Lakukan amalan ini selama tiga hingga empat bulan. Insha Allah, ianya membantu kengkawan semua untuk buang darah kotor dalam badan.
Selain mencuci darah kotor, kelebihan yang ada dalam buah peria membantu mereka yang mengalami masalah gout, lelah, darah tinggi dan kencing manis. Perahan yang sama juga boleh digunakan untuk mengubati buasir. Caranya ialah mencampurkan perahan air daun peria dengan segelas susu dan amalkan selama sebulan, manakala akarnya dilumatkan dan airnya disapukan pada bahagian buasir. Walaupun pahit, peria mengandungi tonik yang bertindak sebagai julap dan membuka selera makan. Selain itu, ia juga boleh dijadikan ulam oleh wanita yang baru bersalin untuk menambah susu badan.
Cara buang rasa pahit buah peria
Lepas sayur peria dihiris, rendam sayur peria dalam air garam. Proses ni membantu mengurangkan rasa pahit buah peria. So bila makan boleh la tersenyum lebar. Rasa pahit dah berkurangan. Tiada rasa kelat.
Cara masak peria
Aku pernah masak sayur peria. Malah masakan sayur peria ku pernah dipuji oleh emak. Sedap katanya. Ala-ala makan kerepek. Rasa pahit langsung takde. Buah peria tu dihiris nipis-nipis. Lepas hiris, rendam dalam air garam seketika. Then, toskan peria yang basah tadi. Ambil sebiji telur, basuh dan pecahkan dalam mangkuk. Sediakan tepung menggoreng ayam/ tepung jagung pun boleh gak. Celur peria tadi ke dalam telur, then gaul bersama tepung. Goreng peria dengan menggunakan minyak panas.
Source: Yumida Huda